Anne Sütü ve Emzirme Politikası

ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

ANKARA 29 MAYIS DEVLET HASTANESİ

ANNE SÜTÜ VE EMZİRME POLİTİKASI

1.Hastanemizde uluslararası mama kodu uygulamaları benimsenmiş olup uygulanmaktadır.

Emzirmeye ilişkin yazılı bir politika hazırlanmıştır ve bu politika düzenli aralıklarla tüm sağlık personelinin bilgisine sunulmakta ebeveynlerle paylaşılmaktadır.

Sürekli izleme ve veri yönetim sistemimiz mevcuttur.

2.Tüm sağlık personelimiz bu politika doğrultusunda eğitilmektedir.

3. Hamile kadınlar ve aileleri , emzirmenin yararları ve yöntemleri konusunda bilgilendirilmektedir.

4. Annelerin bebekleri ile doğar doğmaz ten-tene temas kurması sağlanarak, en kısa sürede emzirmeye başlanması ve temasın kesintisiz şekilde sürmesi için annelere destek olunmaktadır. Bebeklere İlk 6 ay sadece anne sütü, 6. aydan itibaren uygun ek gıdaya başlayarak emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi önerilmektedir

5. Annelere emzirmenin nasıl olacağı ve bebeklerinden ayrı kaldıkları durumlarda sütün salgılanmasını nasıl sürdürebilecekleri öğretilmektedir.

6. Tıbben gerek görülmedikçe, yenidoğanlara anne sütünden başka herhangi bir besin  ya da içecek verilmemektedir.

7. Annelerin bebekleriyle bir arada tutulması ve bebeklerin günün 24 saati boyunca anneleriyle aynı odada kalması sağlanmaktadır.

8. Annelerin bebekleri acıktığı zaman verdiği işaretleri tanıması bebeğin her arandığında, her istediğinde sık sık geceleri dahil olmak üzere emzirilmesi teşvik edilmelidir.

9.Hastanemizde bebeklere biberon ve emzik önerilmemektedir.

10. Annelere taburcu olduktan sonra da emzirmeye devam edebilmeleri, karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleri, bebeklerinin ve kendilerinin kontrollerini yaptırabilmeleri açısından polikliniklerimizde gerekli bilgi ve yardım sunulmakta ya da başvurabilecekleri sağlık kuruluşları ve anne destek grupları hakkında bilgi verilmektedir.