1. Bebek Dostu Hastane ve Emzirme Danışmanlığı

Bebek Dostu Hastane

 Bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesi temel amacımızdır.

Anne sütünün özendirilmesine ve annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkların kazandırılmasına yönelik Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları kapsamında, doğum hizmeti veren hastanelerde emzirmenin başarılı ve yerleşik bir uygulama haline gelmesini sağlamak üzere 1991 yılında “ Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı” başlatıldı. Doğum hizmeti veren hastanelerden; gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastaneler “Bebek Dostu Hastane” unvanını alırlar. Bu unvana layık görülen hastanemiz “Başarılı Emzirmenin On Adımı” ve “Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasıyla İlgili Uluslararası Yasa” doğrultusunda eğitim ve hizmet faaliyetlerine devam etmektedir.

Emzirmenin korunması ve desteklenmesi, beslenme bozukluklarının önlemesi yoluyla çocuklarda hastalık ve ölüm oranlarını düşmesine yardım ederken; eğitimlerimizle  sorunsuz bir emzirme dönemi sağlayarak anne bebek ilişkisini güçlendiriyoruz.

Bebeğinize anne sütü vermek  hem kendinizin ve bebeğinizin bedenini hem de her ikinizin ruhunu besler. Bu kapsamda emzirmenin yaygınlaştırılması gerekli desteğin sağlanması , ihtiyaçların ve eksikliklerin giderilmesi için hastanemizin sürdürdüğü politikamız:

  1. EMZİRMEYE İLİŞKİN YAZILI BİR POLİTİKA HAZIRLANMIŞTIR VE BU POLİTİKA DÜZENLİ ARALIKLARLA TÜM SAĞLIK PERSONELİNİN BİLGİSİNE SUNULMAKTADIR.
  2. TÜM SAĞLIK PERSONELİ BU POLİTİKA DOĞRULTUSUNDA EĞİTİLMEKTEDİR.
  3. HAMİLE KADINLAR, EMZİRMENİN YARARLARI VE YÖNTEMLERİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLMEKTEDİR.
  4. DOĞUM SONRAKİ İLK BİR (1) SAAT İÇİNDE BEBEKLERİN ANNELERİ İLE TEN TEMASI KURMASINI SAĞLAYARAK EMZİRMEYE BAŞLAMASI KONUSUNDA YARDIMCI OLUNMAKTADIR.
  5. ANNELERE EMZİRMENİN NASIL OLACAĞI VE BEBEKLERİNDEN AYRI KALDIKLARI DURUMLARDA SÜTÜN SALGILANMASINI NASIL SÜRDÜREBİLECELERİ GÖSTERİLMEKTEDİR.
  6. TIBBEN GEREK GÖRÜLMEDİKÇE,YENİDOĞANLARA ANNE SÜTÜNDEN BAŞKA YİYECEK YADA İÇECEK VERİLMEMEKTEDİR.
  7. ANNE İLE BEBEĞİN 24 SAAT BİR ARADA KALMALARINI SAĞLAYACAK BİR UYGULAMA BENİMSENMEKTEDİR.
  8. BEBEĞİN HER İSTEYİŞİNDE EMZİRİLMESİ TEŞVİK EDİLMEKTEDİR.
  9. EMZİRİLEN BEBEKLERE YALANCI MEME VEYA EMZİK TÜRÜNDEN HERHANGİ BİRŞEY VERİLMEMEKTEDİR.
  10. ANNELER TABURCU OLDUKTAN SONRA DA EMZİRMEYE DEVAM EDEBİLMELERİ, KARŞILAŞABİLECEKLERİ SORUNLARI ÇÖZEBİLMELERİ,BEBEKLERİNİN VE KENDİLERİNİN KONTROLLERİNİ YAPTIRABİLMELERİ AÇISINDAN BAŞVURABİLECEKLERİ SAĞLIK KURULUŞLARI VE ANNE DESTEK GURUPLARI HAKKINDA BİLGİLENDİRİLMEKTEDİR.
  11. KURUMUN HER SAHASINDA ULUSLARARASI MAMA KODU UYGULAMALARI BENİMSENMİŞ OLUP, UYGULANMAKTADIR.




09 Ocak 2024